DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet er alles aan doet om de beelden die televisieproducent Eyeworks mogelijk nog heeft van de spoedeisende hulp van het VUmc te vernietigen. 

Ook moet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ervoor zorgen dat het VUmc Eyeworks geen 188.000 euro betaalt of het terugkrijgt als het al is betaald.

Een ruime meerderheid in de Kamer stemde dinsdag voor moties die Schippers hiertoe oproepen. De minister had de moties vorige week ontraden omdat ze niet de mogelijkheid heeft om de twee wensen van de Kamer af te dwingen.

De Kamer wil ook dat opnames op een intensive care en in ambulances te allen tijde onmogelijk worden gemaakt. Schippers zei dat dat al het geval is en dat nieuwe regels of wetten niet nodig zijn.

Onderzoek

SP-Kamerlid Renske Leijten, die alle moties had ingediend, zei meteen na de stemming dat ze zo snel mogelijk een reactie wil van Schippers. De Kamer debatteerde vorige week met Schippers over het televisieprogramma dat Eyeworks en op de intensive care van het VUmc had gemaakt. Na één aflevering werd het programma gestopt vanwege de kritiek.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Eyeworks en VUmc worden daarin verdacht van het schenden van het medisch beroepsgeheim.