DEN HAAG - De VVD is voorstander van het snel afschaffen van de mogelijkheid voor ambtenaren om wegens principiële bezwaren te weigeren homostellen te trouwen.

Dat heeft VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse vragenuur.

Ze kondigt een amendement aan op een wetsvoorstel van CDA en D66 over de rechtspositie van ambtenaren. Deze wet ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer.

Dit wetsvoorstel, van initiatiefnemers CDA'er Eddy van Hijum en D66'er Fatma Koser Kaya, dient echter vooral om de rechtspositie van ambtenaren ten opzichte van overige werknemers gelijk te trekken.

De VVD hoopt via dit amendement nog voor de zomer een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar.

De VVD en het CDA hadden in het regeerakkoord afgesproken dat er niets aan de positie van ambtenaren met dergelijke gewetensbezwaren verandert.

Piraterij

Vanuit de Kamer klinkt kritiek op de actie van Hennis-Plasschaert. Eddy van Hijum, vindt dat de VVD zich schuldig maakt aan 'politieke piraterij'. 

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt de VVD 'hypocriet', aangezien de VVD in zijn ogen afgelopen jaren kansen heeft laten liggen om het te regelen.

Hij vindt het voorstel 'een juridische dwaling' die geen meerderheid zal halen in de Eerste Kamer. Hij wil daarom via de 'koninklijke weg' zelf met een wetsvoorstel komen.  

Hennis-Plasschaert zou het 'bizar' vinden als D66 haar voorstel niet steunt. "D66 heeft de laatste jaren zo'n grote broek aangetrokken richting de VVD over de punt", aldus de VVD-parlementariër.

"Er zijn verschillende wegen naar Rome, maar dit wetsvoorstel over de rechtspositie van ambtenaren lijkt me bij uitstek de manier om dit te regelen."

PvdA

Eerder op de dag kondigde de PvdA een vergelijkbaar amendement als de VVD aan om weigerambtenaren te kunnen ontslaan. 

Ondanks de afspraak in het regeerakkoord nam de Tweede Kamer vorig jaar een motie aan die het kabinet opriep om een einde te maken aan de weigerambtenaar. Dit was mogelijk omdat de PVV niet gebonden was aan het regeerakkoord.

Minister Spies (Binnenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat het demissionaire kabinet geen initiatieven zal nemen om de weigerambtenaar af te schaffen.