DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft vertrouwen in de lijst met kandidaten voor de verkiezingen. 

''Het is een mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben er heel blij mee en ik heb er vertrouwen in'', zei hij dinsdag.

Buma toonde zich onder meer in zijn nopjes met Michel Rog, nu nog voorzitter van CNV Onderwijs. Hij staat op nummer 6. ''Ik wil graag meer ervaring uit de samenleving in de Kamer en Rog is daar een goed voorbeeld van'', meent Buma.

Hij is ook blij met Peter Oskam, vicepresident van de rechtbank in Amsterdam. Oskam staat op nummer 11.

Ook met Mona Keijzer, zijn grootste tegenstander in de lijsttrekkersverkiezingen, is Buma tevreden.

Koppejan

Consequentie van de vernieuwing is dat voor sommige oudgedienden geen plek meer is. Dat geldt onder meer voor Ad Koppejan, die zich kritisch uitte over de gedoogconstructie met de PVV waar het CDA in de afgelopen periode voor koos.

''We willen alle regio's goed vertegenwoordigen. Voor hem leidde dat tot een plaats op de lijst die hij niet heeft geaccepteerd. Daarom hebben we iemand anders uit Zeeland op die plek gezet'', legt Buma uit.

Koppejan had op nummer 19 terecht kunnen komen, maar hij wilde bij de eerste 15. Zijn plaats wordt nu ingenomen door Patricia de Milliano, nu fractievoorzitter voor het CDA in Provinciale Staten.

Teleurgesteld

De Tweede Kamerleden van het CDA die geen plekje op de nieuwe kieslijst hebben gekregen, zijn teleurgesteld maar hebben wel begrip voor de vernieuwing die het partijbestuur wil bereiken..

Limburgs Kamerlid Ger Koopmans moest het opnemen tegen twee kandidaten uit zijn thuisregio. ''Dan weet je dat het druk wordt'', zei hij. Koopmans was ''een beetje verbaasd, want ik wilde graag door''. Toch zegt hij de afweging van het bestuur te steunen. Koopmans, sinds mei 2002 Kamerlid, zei verder een ''oprecht goed gevoel bij de lijst'' te hebben.

'Jammer' 

Pieter Omtzigt kreeg ook geen plek meer op de lijst, iets wat hij ''met spijt'' heeft vastgesteld. Omtzigt was 9 jaar Kamerlid. Ad Koppejan, bekend om zijn kritiek op de gedoogconstructie met de PVV, kreeg plek nummer 19, maar bedankte daarvoor. Hij had bij de eerste 15 willen zitten en is ''absoluut teleurgesteld'', maar vindt het goed dat het CDA zich vernieuwt.

Het langst zittende CDA-Kamerlid, Coskun Çörüz, vindt het ''jammer'' dat hij de Kamer gaat verlaten, maar begrijpt het besluit wel. Het is een voorrecht en geen recht om Kamerlid te zijn, aldus de 48-jarige christendemocraat. Hij zegt vertrouwen te hebben in de nieuwe lijst met CDA-kandidaat-Kamerleden.