DEN HAAG - Het staat partijen vrij om in het verkiezingsprogramma afstand te nemen van de forensentaks, dat zei Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

Maar dan moeten ze wel zorgen dat het alternatief de Staat een zelfde opbrengst geeft voor de begroting van volgend jaar. En dat moet dan in de formatie worden uitonderhandeld, aldus Rutte. 

Rutte had zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag gezegd dat er een reële kans is dat de VVD het afschaffen van de belastingvrije reiskostenvergoeding in haar verkiezingsprogramma terug zal draaien.

De maatregel moet de schatkist bijna 1,4 miljard euro opleveren.

Begrotingsakkoord

De minister-president wees er op dat ook andere ondertekenaars van het begrotingsakkoord als GroenLinks en het CDA al schoten voor de boeg gaven en afstand namen van de omstreden maatregel.

Hij zei dat het kabinet het begrotingsakkoord uitvoert en de plannen uitwerkt bij het belastingplan dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

In de kabinetsformatie na de verkiezingen van 12 september kan alles weer op tafel komen te liggen, maar alternatieven moeten er wel toe leiden dat het kabinet het doel haalt van een maximaal begrotingstekort van 3 procent in 2013, benadrukte Rutte.

In het Catshuis was de maatregel ook aan de orde. Rutte zei dat de VVD het niet had ingebracht.