DEN HAAG - Voor hun niet aflatende inzet voor een beter natuurbeleid, heeft Natuurmonumenten dinsdag drie Tweede Kamerleden verkozen tot groenste politicus van 2012. 

Rik Grashoff (GroenLinks), Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) sloegen de handen ineen en kwamen gezamenlijk met de initiatiefwet 'Mooi Nederland', een alternatief voor wat zij het afbraakbeleid van het bezuinigende kabinet noemden.

De drie ontvingen hun prijs uit handen van Bastiaan Ragas, de zanger en acteur die ambassadeur is van Natuurmonumenten. Een eervolle vermelding was er voor de drie Kamerleden Henk van Gerven (SP), Esther Ouwehand (PvdD) en Esmé Wiegman (ChristenUnie).

Visie 

Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, ziet de initiatiefwet 'Mooi Nederland' als een ''markant hoogtepunt'' in een politiek bewogen jaar. Hij waardeert ''het structurele karakter en de hoge ambitie'' van het nu verkozen drietal.

''Ze tonen een duidelijke visie op de natuur via noest, ambachtelijk Kamerwerk. De initiatiefwet is daarom niet alleen een feest voor de natuur, maar ook een eerbetoon aan het vak van parlementariër'', meent De Graeff.

Naturmonumenten koos voor de vijfde keer de groenste politicus. Eerder wonnen Stientje van Veldhoven (D66, 2011), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren, 2010), Lutz Jacobi (PvdA, 2009) en Hugo Polderman (SP, 2008).