AMSTERDAM - Boris van der Ham keert na de verkiezingen niet terug als Tweede Kamerlid voor D66.

Van der Ham heeft dinsdag laten weten na tien jaar in de Kamer zich niet meer verkiesbaar te stellen.

"Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws dat de afgelopen weken steeds meer", zo motiveert hij zijn keuze. Vorige maand stelde Van der Ham nog wel door te gaan.

"Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op de zelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie", aldus de D66'er.

"Het nakomen van zo’n afspraak neem ik zeer serieus.  Dus ik voel een persoonlijke verantwoordelijkheid om een gemaakte afspraak met de kiezer na te komen."

Verrast

D66-leider Alexander Pechtold stelt in een reactie 'verrast'  te zijn door het besluit. "Ik vind het jammer dat hij de Kamer verlaat, maar na tien jaar Kamerlidmaatschap kan ik alleen maar respect opbrengen voor zijn besluit." 

"Ik zal zijn inzet en zijn vaak scherpe inbreng in de fractie missen. Grote waardering heb ik ook voor de rol die Boris heeft gespeeld in de wederopbouw van de partij sinds 2006. Juist in die moeilijke periode kon ik op hem rekenen."

Trots

Van der Ham kwam in 2002 voor de partij in de Kamer. In 2006 haalde de partij slechts drie zetels. 

Hij zegt er trots op te zijn dat hij voor D66 de schouders eronder heeft gezet om in de moeilijke jaren D66 weer vooruit te helpen.

"Ik heb geprobeerd tegenwicht te bieden aan de halstarrigheid en binnengekeerdheid van de politiek", aldus Van der Ham. "Uiteindelijk ben ik optimistischer geworden over Nederland en onze veerkracht."

Boris van der Ham stopt als kamerlid