DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat mensen thuis aan de keukentafel gaan praten over het prijskaartje van de gezondheidszorg.

Doordat de kosten steeds verder oplopen moeten in de toekomst ingrijpende keuzes worden gemaakt. ''Daar moeten we het niet alleen in de politiek over hebben, maar ook thuis'', zei ze dinsdag.

''We hebben het te weinig over het geld'', vindt Schippers. ''Een doorsnee gezin geeft nu al 25 procent van het inkomen uit aan zorg. Waar stopt dat?'' Mensen betalen niet alleen mee aan de zorg door eigen bijdragen en een verzekering, maar ook via bijvoorbeeld premies en belastingen.

Als de kosten blijven stijgen, geeft een gemiddeld gezin in 2040 zelfs 40 procent van het inkomen uit aan zorg. ''Maar dat kan de economie niet dragen. We moeten eerder besluiten hoe we de kosten willen dempen''. Dat kan bijvoorbeeld door mensen zelf meer zorg te laten betalen, minder zorg op te nemen in de verzekering, efficiënter te werken en minder te verspillen.

''Over al die oplossingen moeten mensen goed nadenken'', vindt de minister. Zelf denkt ze dat er niet één oplossing is om de kosten in de zorg wat te temperen. ''Het is én én'', zei ze.

Pensioenen

Door de discussie nu aan te zwengelen hoopt Schippers te voorkomen dat mensen de problematiek te laat op het netvlies hebben, zoals dat volgens haar bij de pensioenen gebeurde. Ze heeft een stuk naar de Tweede Kamer gestuurd waarin het probleem wordt uitgelegd en de eventuele oplossingen op een rijtje staan.