DEN HAAG - De PvdA wil in de wet opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. 

Dat zei Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van deze partij dinsdag.

Hij gaat samen met partijgenoot Ahmed Marcouch een toevoeging daarvoor voorstellen aan de wet die de positie van de ambtenaar gelijk moet trekken met die van een gewone werknemer.

Dat zei Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van deze partij dinsdag. Hij gaat samen met partijgenoot Ahmed Marcouch een toevoeging daarvoor voorstellen aan de wet die de positie van de ambtenaar moet gelijktrekken met die van een gewone werknemer.

Initiatiefwet

D66-Kamerlid Koşer Kaya en haar CDA-collega Eddy van Hijum hebben daartoe een initiatiefwet ingediend. Uit de gelijktrekking kan voortkomen dat een trouwambtenaar toch kan weigeren, vreest Heijnen. Daarbij komt nu het advies van de Raad van State, dat volgens de PvdA zelfs niet uitsluit dat een toekomstig weigerambtenaar zelfs wordt aangenomen.

Het demissionaire kabinet van VVD en CDA wil het besluit over de positie van 'weigerambtenaren' overlaten aan een volgend kabinet. De Tweede Kamer droeg het kabinet vorig jaar al op wettelijk een einde te maken aan het fenomeen. Door in de initiatiefwet nu een zogenaamd amendement op te nemen, hoopt de PvdA sneller en 'finaal' af te rekenen met de weigerambtenaar. De VVD leek dinsdagmiddag ook wel wat in deze route te zien.

Elke gemeente

D66 kondigde dinsdag een eigen wetsvoorstel aan om 'het voor eens en altijd goed te regelen'. De partij gaat ook nog eens kijken hoe ze met andere partijen de druk op het kabinet zo groot mogelijk te maken om van de weigerambtenaar af te komen. GroenLinks wil een spoedoverleg over de kwestie.

Het kabinet wil op dit moment alleen maar dat iedereen in elke gemeente kan trouwen.