DEN HAAG - Mona Keijzer vervult na Sybrand van Haersma Buma de tweede plaats op de concept-kandidatenlijst van het CDA.

Dat heeft een CDA-woordvoerder maandag bevestigd. Op nummer drie van de kandidatenlijst staat het huidige Friese Kamerlid Sander de Rouwe. Van de huidige Kamerfractie van 21 mensen, keren er slechts negen terug op de lijst.

Keijzer (43), wethouder in Purmerend, nam het onlangs in de strijd om het lijsttrekkerschap op tegen Van Haersma Buma, die uiteindelijk met ruim 51 procent van de ledenstemmen de eerste plaats verwierf.

Keijzer werd verrassend tweede, met 26 procent van de stemmen. Buma had er na zijn overwinning al voor gepleit dat Keijzer heel hoog op de lijst zou komen. Hij zei dat hij zich voor kon stellen dat Keijzer zijn running mate zou worden.

Koers

Keijzer werkte mee aan het rapport over de toekomstige koers van het CDA dat het zogenoemde Strategisch beraad begin dit jaar uitbracht.

Ze stond op plaats 67 van de CDA-kandidatenlijst bij de vorige Kamerverkiezingen.

Nieuwelingen

De rest van de lijst werd dinsdagochtend bekend. De eerste nieuwkomer op de lijst, op zes, is Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs. De volgende nieuweling staat op 11: Peter Oskam, vicepresident van de rechtbank Amsterdam. De lijst wordt afgesloten door vier jonge CDA-wethouders.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom: ''Het team-Buma is een goede mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben trots op deze lijst en heb er alle vertrouwen in dat deze kandidaten het CDA-verhaal met overtuiging en enthousiasme kunnen brengen.''

Arjan Erkel

Ook Arjan Erkel wil voor het CDA de Tweede Kamer in. Hij staat op nummer 23 van de concept-kandidatenlijst, die dinsdag is gepresenteerd.

Erkel werd 10 jaar geleden in de Zuid-Russische republiek Dagestan ontvoerd en bijna 20 maanden vastgehouden. Hij werkte toen voor Artsen zonder Grenzen. Na betaling van losgeld kwam hij uiteindelijk vrij.

Op 29 en 30 juni, tijdens het CDA-congres, stellen de leden de definitieve lijst vast waarmee de partij de Tweede Kamerverkiezingen ingaat.

Koppejan

Het Kamerlid Ad Koppejan staat niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende verkiezingen. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was.

De Zeeuw werd bekend vanwege zijn kritische houding tegenover de gedoogconstructie met de PVV. Hij verzette zich samen met partijgenote Kathleen Ferrier tegen de samenwerking met de partij van Geert Wilders, maar ze legden zich er wel bij neer toen een meerderheid van het partijcongres ermee instemde. Ferrier maakte zelf al eerder bekend dat ze niet meer door wilde als parlementariër.

Ook andere 'oude gezichten' als Ger Koopmans, Henk Jan Ormel, Pieter Omtzigt, Coskun Cörüz en Maarten Haverkamp staan niet meer op de lijst. Anderen zoals Mirjam Sterk en Sabine Uitslag hadden al aangegeven dat ze niet meer beschikbaar waren.

Bekijk de volledige kandidatenlijst

Mona Keijzer nummer twee CDA