GENT - De Vlaamse minister-president Kris Peeters wil van een nieuwe Nederlandse regering snel een standpunt met betrekking tot het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder. 

Dat zei hij maandag bij de opening van biologische fabrieken in Gent en Terneuzen, waar hij samen met minister Verhagen van Economie was.

''Ik begrijp de gevoeligheid van dit dossier voor vooral Zeeland. Ik ben een geduldig man, maar een verdrag moet nu eenmaal worden uitgevoerd’’, zei hij in Gent.

Begripvol 

Verhagen reageerde begripvol. ''Ik snap dat Vlaanderen nu wil weten wat er met de Hedwigepolder gaat gebeuren. De Vlaamse regering heeft daarop arbitrage aangevraagd. Nederland zal daarop reageren zoals de procedure voorschrijft."

En verder:''Vlaanderen en Nederland zijn het er niet altijd over eens waar dijken moeten blijven staan; maar we zijn het er wel helemaal over eens dat we over de dijken heen moeten kijken."

Bleker

Nederland is voor er een nieuwe regering is niet van plan een nieuw standpunt te bepalen over het ontpolderdossier. Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft laten weten dat hij geen nieuw besluit wil nemen als demissionair staatssecretaris.

Vlaanderen is al een procedure begonnen om Nederland zo snel mogelijk te dwingen het verdrag uit te voeren en de polder onder water te zetten.

Vlaanderen wil snel standpunt Hedwigepolder