AMSTERDAM - Ondernemers zijn in vergelijking met eind 2010 straks 950 miljoen euro minder kwijt aan het naleven van regels en het voldoen aan administratieve verplichtingen.

Dat rapporteert minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

Eind dit jaar liggen de administratieve lasten ruim elf procent lager dan twee jaar eerder. Dat levert 850 miljoen euro op. "Door de afschaffing van onnodige regels en voorschriften wordt nog eens honderd miljoen euro bespaard", legt Verhagen uit.

De minister strijkt alvast met de eer van een verdere lastenverlaging in de volgende kabinetsperiode. Volgens Verhagen heeft het kabinet maatregelen voorbereid die de administratieve lasten nog eens met een kwart terugbrengen. Bovendien levert vermindering van de regeldruk de komende jaren nog eens 350 miljoen euro op.

Verkiezingsthema

Het verminderen van de regeldruk voor bedrijven staat sinds 2006 prominent op de politieke agenda in Den Haag. Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) maakte er destijds zelfs een prominent verkiezingsthema van.

Een groot deel van de bereikte lastenverlichting is overigens niet aan de voortvarendheid van het kabinet te danken, maar simpelweg aan de digitale revolutie. Zo kunnen steeds meer administratieve handelingen via internet worden afgehandeld, waardoor ze ondernemers minder tijd en geld kosten.