AMSTERDAM - Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) moet tekst en uitleg komen geven vanwege zijn aanpak van mensenhandel.

De ChristenUnie wil de bewindsman dinsdag aan de tand voelen vanwege de kritiek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrinne Dettmeijer op de bewindsman.

Zij hekelt het voornemen van Leers om de bedenktijd voor buitenlandse slachtoffers om aangifte te doen te beperken. Die bedraagt drie maanden en gedurende die tijd mogen de slachtoffers in Nederland blijven.

Als het aan de bewindsman ligt, wordt die termijn afgeschaft voor slachtoffers die langer dan drie maanden niet meer in een 'mensenhandelsituatie' verkeren.

Traumatische situaties

Dettmeijer vindt dat geen goed idee. Slachtoffers komen vaak uit traumatische situaties en hebben rust nodig om tot een 'geïnformeerde beslissing te komen of zij aangifte willen of kunnen doen'. Hun medewerking is van groot belang bij het politieonderzoek en is essentieel in de strijd tegen mensenhandel. Die drie maanden is daarom van groot belang, stelt zij.

"De minister schrijft over het beperken van kansloze aangiften van slachtoffers, maar het zou moeten gaan om de vraag hoe deze aangiften kansrijk kunnen worden!", reageert Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie). Zij wijst erop dat 'nog geen driehonderd' keer per jaar gebruik wordt gemaakt van de regeling, die volgens haar niet wordt misbruikt.

Debat

Deze week staat ook een debat op de rol over mensenhandel met demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Als het aan Schouten ligt, komt ook Leers zich tijdens dat debat verantwoorden voor zijn beleid.

Ook D66 onderstreept het betoog van Dettmeijer. Als het aan Kamerlid Magda Berndsen ligt, wordt niet getornd aan de huidige bedenktijd. Medewerking van de slachtoffers is van belang voor de opsporing, vindt ook zij.

Bovendien is de opvang voor slachtoffers nog niet zo goed geregeld. Berndsen gaat tijdens het debat een motie indienen waarin wordt gepleit voor gespecialiseerde opvang voor slachtoffers.