AMSTERDAM - De SP stijgt in de peiling van deze week verder en gaat richting het historisch hoogtepunt van januari, toen de partij een recordhoogte van 34 zetels behaalde.

De partij staat nu in de peiling van Maurice de Hond op 32 zetels, 3 meer dan vorige week.

De VVD stijgt net als vorige week een zetel en komt uit op 26. De verliezers zijn CDA en PvdA die allebei moeite hebben met het aantrekken van nieuwe kiezers. De partijen leveren 2 zetels in en staan op respectievelijk 13 en 19 zetels.

De rest van de partijen blijft op dezelfde score staan.

Roemer

De partij van Emile Roemer haalt vooral kiezers weg bij de PvdA, GroenLinks en PVV. In 2010 zei 12 procent van de PvdA-kiezers op de SP te gaan stemmen; nu is dat 29 procent. Bij GroenLinks stijgt dat aantal van 4 naar 19 procent en bij de PVV is dat nu 11 procent.

Uit de peiling blijkt dat er ook VVD'ers zijn die aangven nu op de SP te gaan kiezen. In 2010 was er niemand die dat overwoog, nu is dat 5 procent.

Ook het aantal kiezers dat in Roemer een geschikte kandidaat voor het premierschap ziet stijgt. Als er gekozen moet worden tussen de huidige minister-president Mark Rutte en Roemer, gaat ruim 44 procent voor Roemer en 48 procent voor Rutte. Begin mei was de verhouding nog 38 tegen 54 procent.

Deze week scoort opnieuw geen enkele reële partijcombinatie meer dan 75 zetels. Een linkse samenwerking - SP, PvdA, Groen Links en D66 - scoort het hoogst met 73 zetels.De zogenoemde Kunduz-coalitie - VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 - staat op 67 zetels.

Europa

Uit de peiling blijkt verder dat slechts 21 procent het eens is met de opstelling van Merkel ten aanzien van het snel streven naar een politieke en economische unie.

Ook Rutte was het niet eens met het plan van Merkel, maar dat doet de premier toch geen goed. Iets meer dan de helft vindt de VVD-leider laf optreden ten opzichte van Europa.

Lees de Twitterreacties op dit nieuws op NUlive