AMSTERDAM - Demissionair minister-president Mark Rutte is blij dat Spanje om hulp heeft gevraagd om de bankencrisis in het land op te lossen. 

Volgens Rutte is de steunaanvraag van groot belang voor Nederland. Dat heeft hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag gezegd.

"Het zou heel slecht zijn voor Nederland als het daar fout gaat. Het omvallen van de banken in Spanje zou grote gevolgen hebben. Spanje is onze vijfde handelspartner", zo lichtte Rutte toe. Volgens hem was er geen andere keuze voor Spanje. "Hiervoor hebben we ook dat fonds opgericht."

Terugbetalen

Spanje maakte zaterdag bekend een beroep te willen doen op geld uit Europese noodfondsen. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet bekend. Het zou maximaal om 100 miljard euro gaan.

Donderdag drong Rutte tijdens een bezoek aan Spanje al aan op steunaanvraag. Hij verwacht dat het geleende geld uiteindelijk weer terugkomt. "Ik ga geen garanties geven maar er is wel een kans van 95 tot 100 procent dat het geld terugkomt." De premier zei verder geen twijfels te hebben of het geld dat in Griekenland is gepompt wordt terugbetaald.

Euro

Rutte gaat ervan uit dat de euro er over een halve eeuw ook nog steeds is. ''Ik denk 't wel'', zei hij.

''We komen er wèl uit'', zei hij over de eurocrisis. Door de maatregelen van de laatste tijd 'staat de hele eurozone er beter voor'. Hij verwacht ook nog steeds dat bijvoorbeeld Griekenland de leningen terugbetaalt, ook bij een faillissement. ''Maar dan duurt het langer.'' Een land kan zich gewoonweg niet permitteren niet terug te betalen, want dan krijgt het nooit meer wat.

Alles over de schuldencrisis