DEN HAAG - Hero Brinkman wil zijn Onafhankelijke Burgerpartij laten fuseren met Trots op Nederland (TON) en dan zelf lijsttrekker worden. 

Dat zei hij zaterdag op weg naar een vergadering van TON. Volgens hem ziet het bestuur van TON de fusie helemaal zitten. 

''Onze programma's lijken ontzettend op elkaar'', vindt Brinkman. ''We moeten de handen ineenslaan om sterker de verkiezingen in te kunnen. Het wordt dan een heel nieuwe partij, met een nieuwe naam.''

Het besluit moet snel vallen, want uiterlijk 18 juni moet de partij worden aangemeld bij de Kiesraad. Mocht het fusieplan toch op niets uitlopen, dan gaat Brinkman gewoon verder met zijn Onafhankelijke Burgerpartij.

Mogelijkheden

''We gaan dit inderdaad zaterdagmiddag bespreken'', aldus Carlo Strijk van TON. ''We gaan Hero Brinkman heel hartelijk ontvangen en kijken naar de mogelijkheden deze samenwerking op rechts zonder de grofheid van de PVV.''

Brinkman is als lijsttrekker voorstelbaar, aldus Strijk. ''Nu Rita Verdonk niet beschikbaar is, zijn we een huis dat een dak zoekt.'' Maar de leden gaan hierover beslissen.

Brinkman stapte dit voorjaar op bij de PVV en ging verder als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Rita Verdonk richtte TON op, maar heeft inmiddels de politiek verlaten.