DEN HAAG - Premier Mark Rutte ''knokt door'' om in Europa de afspraken over gezinshereniging van migranten uit niet-EU-landen aangepast te krijgen.

Het stelt hem teleur dat het ondanks flinke inspanningen niet is gelukt voldoende steun te krijgen in Europa.

"Het bevalt me natuurlijk niets dat we hier niets aan kunnen veranderen'', aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het kabinet zal volgens hem ''de maximale ruimte'' opzoeken om binnen de Europese richtlijnen maatregelen in eigen land te kunnen nemen.

Nederland wil onder meer een inkomenseis voor immigranten en een hogere leeftijd voor huwelijksmigranten. Dat zijn zaken die Europees geregeld moeten worden.

Voorlopig niet

Donderdag liet Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) weten dat de regels voorlopig niet worden aangepast. Met name onder druk van gedoogpartner PVV heeft het kabinet van VVD en CDA zich sinds zijn aantreden ingezet om steun in Europa te verwerven.

Rutte kondigde aan daarmee door te gaan. Minister Gerd Leers (Immigratie) zei donderdag dat meer landen problemen zien. Hij is blij dat er wel een groep experts komt die de problemen en oplossingen van de EU-lidstaten voor gezinsmigratie naast elkaar legt en vergelijkt.