DEN HAAG - Het demissionaire kabinet van VVD en CDA laat een besluit over de positie van trouwambtenaren die geen homohuwelijk willen sluiten, over aan een volgend kabinet.

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) maakte dat vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De Tweede Kamer droeg het kabinet eerder op juist wettelijk een einde te maken aan het fenomeen van de zogenoemde 'weigerambtenaren'. VVD en CDA hadden bij het aantreden van het kabinet afgesproken dat er niets zou veranderen aan de positie van weigerambtenaren.

Homo's

Gemeenten moeten wat hen betreft de ruimte houden om te zien hoe ze met gewetensbezwaarde ambtenaren omgaan, zolang homo's maar overal terechtkunnen voor een huwelijk. De kwestie is desondanks altijd gevoelig gebleven in de coalitie, vooral vanwege de steun die af en toe nodig was van de SGP, die zich verzet tegen beperkingen voor gewetensbezwaarde ambtenaren.

Het kabinet heeft juridisch advies ingewonnen bij de Raad van State en volgens Spies ziet dit adviesorgaan geen reden tot het wijzigen van de wet. ''Dat is een bevestiging van het kabinetsbeleid'', aldus Spies.

GroenLinks

GroenLinks legt zich niet neer bij het kabinetsbesluit om pas na de verkiezingen verder te kijken. De partij was initiatiefnemer van een in de Tweede Kamer aangenomen motie die het kabinet opdroeg een wettelijke regeling te maken.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil volgende week een debat. ''De kwestie rond de weigerambtenaren heeft nu lang genoeg geduurd'', zegt Van Gent. ''Het kabinet blijft treuzelen, dan moet de Tweede Kamer maar weer in actie komen. Ik heb inmiddels de VVD opgeroepen om zich nu ook te scharen achter mijn aangenomen motie. Zo kunnen we de druk maximaal opvoeren."

COC

Homobelangenorganisatie COC noemde het uitstel een ''zeer ongewenste uitsteltactiek. Het ligt nu al een half jaar stil. Nu blijft het fenomeen nog langer in stand, buitengewoon onwenselijk'', aldus een woordvoerder.