DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Sport) gaat zaterdag namens de Nederlandse regering naar het eerste duel van het Nederlands elftal op het EK voetbal in Oekraïne.

Dat heeft ze vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. Het Nederlands elftal speelt dan tegen Denemarken in de Oekraïense stad Charkov.

Schippers zei dat ze samen met premier Mark Rutte naar de finale in Kiev gaat, mocht het Nederlandse elftal die halen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf in een toelichting aan dat zijn eerdere bezwaren zijn weggenomen.

De situatie van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko is verbeterd, als ook haar gezondheidssituatie. Belangrijk daarbij is tevens dat Timosjenko zelf geen voorstander is van een boycot van het voetbal in Oekraïne.

Mensenrechten

Schippers zal samen met haar Deense collega ook praten met mensenrechtenorganisaties in Oekraïne. Ze vindt dat het kabinet vanwege de mensenrechtensituatie in het land wel genoodzaakt is een bepaalde soberheid in acht te nemen en daarom niet naar alle Nederlandse wedstrijden in Oekraïne gaat.

Britse en Franse ministers hebben juist laten weten niet naar Oekraïne te zullen afreizen.
Schippers maakt geen afspraken met leden van de Oekraïense regering, maar mocht ze die tegenkomen, dan zal ze de mensenrechten aanroeren.

Juichen

Voorafgaand aan de ministerraad vrijdag zei Schippers dat ze als ze zou gaan, ze ''uiteraard'' de mensenrechtensituatie in Oekraïne zal aansnijden. Ze liet toen al weten "natuurlijk" graag naar de wedstrijd van Oranje te gaan om "te juichen voor onze jongens".

Donderdag meldden verschillende Nederlandse media nog dat premier Rutte en prins Willem-Alexander definitief niet naar het EK zouden afreizen.