UTRECHT - PVV-statenlid in de provincie Utrecht, Jos van Hal Scheffer, heeft donderdag zijn ontslag ingediend vanwege ''privéomstandigheden''. Dat meldt de PVV in Utrecht vrijdag.

De partner van Van Hal Scheffer is maandag aangehouden op verdenking van miljoenenfraude.

Volgens de PVV heeft Van Hal Scheffer maandag meteen aangegeven dat hij de privéomstandigheden niet kan combineren met zijn Statenlidmaatschap. Donderdag diende hij officieel zijn ontslag in.

De echtgenote van Van Hal Scheffer, de advocate Monique van H., wordt verdacht van fraude met geld van cliënten. Tegen de advocate, die kantoor hield in Den Haag, liep al een aantal maanden een tuchtrechtelijk onderzoek.

De deken van de Orde van Advocaten in de regio Den Haag stapte uiteindelijk met zijn informatie naar het Openbaar Ministerie (OM).

Van Hal Scheffer wordt vervangen door Wim Ubaghs in de fractie van de PVV. Ubaghs is sinds 2011 verbonden aan de PVV-Statenfractie in Utrecht.

Vertrek

Dit jaar zijn om verschillende redenen PVV-Statenleden vertrokken. In Zeeland stapte in mei Ruud Muste op uit onvrede met fractievoorzitter Peter van Dijk. Die zou het fractiebudget grotendeels uitkeren aan zijn stiefdochter.

Het Drentse Statenlid Frans van Rhee verliet de PVV in april uit schaamte voor uitspraken en beleid van de PVV en ging verder als eenmansfractie.

Cor Bosman, Limburgs Statenlid, werd in januari uit de fractie gezet. In een mail aan partijgenoten had hij PvdA-collega Selcuk Özturk ''een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'' genoemd.