BRUSSEL/LUXEMBURG - De Europese richtlijn voor gezinshereniging van migranten uit niet-EU-landen zal voorlopig niet worden herzien.

De Europese Commissie staat hier vooralsnog niet open voor, zo schrijft Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) in een brief aan onder meer Nederland, zo liet minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) donderdag weten.

''Soms moet je je verlies nemen'', zei Leers. Nederland vocht de afgelopen tijd hard om de huidige richtlijn voor gezinshereniging aan te passen, maar kreeg daarvoor binnen Europa weinig steun.

Nederland wil onder meer een inkomenseis voor immigranten en een hogere leeftijd voor huwelijksmigranten.

Expertgroep

De commissaris heeft volgens Leers wel beloofd dat er een expertgroep komt die de problemen en oplossingen van de EU-lidstaten aangaande gezinsmigratie naast elkaar legt en vergelijkt. Die bevindingen worden meegenomen in de interpretatie en uitvoering van de huidige richtlijn, zo heeft Malmström aangegeven, aldus Leers.

Leers is blij met de toezegging van Malmström voor de expertgroep. ''De Europese rots is iets verschoven en in beweging geraakt.’’ Hij verwacht dat de discussie meer vaart gaat krijgen. Steeds meer landen zien volgens Leers in dat integratie een probleem is. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Finland hadden om de expertgroep gevraagd.