DEN HAAG - De plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (CDS), viceadmiraal Wim Nagtegaal, gaat onverwacht weg bij Defensie.

De op een na hoogste militair heeft ''om hem moverende redenen'' besloten zijn functie neer te leggen.

Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag gemeld. Een woordvoerder kon er verder niets over zeggen.

De 54-jarige Nagtegaal, die sinds maart 2010 plaatsvervangend CDS is, was eerder dit jaar benoemd tot 'export-admiraal' om Nederlandse bedrijven te helpen bij de export van defensieproducten.

Ook hield hij zich bezig met de verkoop van overtollig materieel en de coördinatie van de herbelegging van vastgoed. Andere militairen nemen zijn taken over.

Hillen

Minister Hans Hillen van Defensie zegt het besluit van Nagtegaal te respecteren. De bewindsman spreekt zijn ''grote waardering'' uit voor de inzet en betrokkenheid van de viceadmiraal bij de defensieorganisatie.

Nagtegaal begon zijn carrière bij de marine, waar hij vele jaren heeft gewerkt. In augustus 2007 werd hij plaatsvervangend Commandant der Zeestrijdkrachten. Als plaatsvervangend CDS was hij direct betrokken bij de besluiten over de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie.

Onverwacht

Militaire vakbonden en andere betrokkenen zijn totaal verrast door het plotselinge vertrek van Nagtegaal. ''Het is volkomen onverwacht'', zei voorzitter Jan Kleian van de ACOM (CNV). Hij vraagt zich af wat de echte reden voor Nagtegaal is om voortijdig weg te gaan.

''Is het persoonlijk of is er sprake van een verkapte vorm van spanning in de top over de uitvoering van de bezuinigingen en over de nieuwe gevolgen van het Kunduz-akkoord?''

Ook voorzitter Hans Couzy van de belangenvereniging van officieren (FVNO/MHB) is ''heel erg verrast''. De oud-generaal zei in een reactie geen idee te hebben wat de overwegingen van Nagtegaal zijn om te stoppen.