JERUZALEM - ''Wij zijn niet kritiekloos'', zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken donderdag na een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Hij was daar samen met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken om de samenwerking met Israël te versterken.

Een dag voor het overleg kondigde de Israëlische regering nog aan honderden nieuwe huizen te gaan bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Rosenthal is niet blij met deze eenzijdige stap omdat die het vredesproces met de Palestijnen niet bevordert.

Onder de huidige demissionaire regering zijn de banden met Israël aangehaald. In internationaal verband stelde Nederland zich op als een bondgenoot van Israël. Rosenthal zegt een ''gebalanceerde en evenwichtige benadering'' te kiezen in het vredesproces.

Economie

Ook op economisch gebied moeten de banden worden aangehaald. Verhagen was deze week met een grote handelsmissie in het land. Meer dan zestig ondernemers reisden mee. ''Handel met Israël levert ons banen en inkomsten op'', aldus Verhagen en in deze zware economische tijden is het volgens hem ''alle hens aan dek''.

Hij ziet veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven onder meer in de energiesector, agrofood en hightechindustrie.

Palestijnen

Ook de bilaterale relatie met de Palestijnen moet intensiever worden. Dat zei Rosenthal later op de dag na een gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Riad Al-Malki. Volgens Malki is de relatie tussen beide landen niet geschaad door het Nederlandse besluit om tegen het Unesco-lidmaatschap van de Palestijnen te stemmen, ''hoewel we natuurlijk liever hadden gezien dat Nederland voor had gestemd''.

Unesco is de VN-organisatie voor cultuur. Ook de Verenigde Staten en Israël waren tegen, maar de Palestijnen verkregen eind vorig jaar toch het volwaardige lidmaatschap.

'Samenwerking met Israël niet kritiekloos'