AMSTERDAM - Studenten die hun recht om gratis te reizen verliezen als de Tweede Kamer de komende weken instemt met het wetsvoorstel daarover, zijn hun ov-kaart nog niet per 1 september kwijt.

Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vervalt die pas per januari. Dat werd donderdag duidelijk in Kamerdebat.

Volgens de staatssecretaris geldt het gratis reisrecht van 'zittende kaarthouders' per kalenderjaar. Dit betekent dat studenten die meer dan een jaar uitloop hebben, hun kaart nog vier maanden langer kunnen gebruiken.

Voor langstudeerders die de kaart opnieuw moeten aanvragen, geldt de regel wel per 1 september, aldus Zijlstra.

De uitleg van de staatssecretaris is een andere dan de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), onderdeel van het ministerie, vermeldt. Daar lezen de langstuderende studenten nu nog dat ze hun ov-kaart vanaf 1 september moeten stopzetten.

Snel

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) was niet op de hoogte van de uitwerking van de regel. De organisatie wil zo snel mogelijk opheldering van de staatssecretaris.

Volgens een woordvoerder zijn studenten nu keuzes aan het maken voor het komende studiejaar en moeten ze goed op de hoogte zijn van 'de spelregels' die gelden.