DEN HAAG - Het kabinet blijft ook na 2012 geld steken in wijkverpleegkundigen. Gemeenten krijgen daarbij meer te zeggen over de precieze inzet van de buurtzorg.

Dat blijkt uit een brief die minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer sturen.

In 2008 herintroduceerde toenmalig staatssecretaris Jet Bussemaker de wijkverpleegkundige. Voor veertig probleemwijken kwamen daardoor 250 wijkverpleegkundigen beschikbaar.

Eind 2012 zou de financiering aflopen. Maar nu trekt het kabinet 10 miljoen euro per jaar extra uit om het voortbestaan van de wijkverpleegkundige zeker te stellen.

'Onmisbaar'

Tegenover NU.nl noemt staatssecretaris Van Zanten de wijkverpleegkundige "onmisbaar" in de zorg. "Ze zijn, waar dan ook, het bekende gezicht in de wijk."

Uit een tussenrapportage bleek al dat de buurtzorg belangrijk is voor het tijdig signaleren van dreigende gezondheidsproblemen of overbelasting van mantelzorgers.

Gemeenten

Het kabinet wil verder dat gemeenten voortaan verantwoordelijk worden voor de inzet van het geld voor de wijkverpleegkundigen.

Zo kunnen zij de beschikbare middelen gericht gebruiken waar nodig.