DEN HAAG - De Joint Strike Fighter (JSF), het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet gaan vervangen, is weer duurder geworden.

De prijs per toestel is nu berekend op 61,5 miljoen euro. Een jaar eerder lag het nog op 60,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit een brief van minister Hans Hillen woensdag aan de Tweede Kamer. De stijging van de prijs van het toestel werd verkleind doordat Defensie op aandringen van Financiën nu met een realistischer dollarkoers rekent.

Was dat niet gebeurd, dan was de kale stuksprijs uitgekomen op 67,7 miljoen euro. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat een aantal landen, waaronder Nederland, naar verwachting op een later moment het toestel bestelt.

Gelijk

Toch ligt de raming van het totaal aan investeringskosten voor Nederland praktisch gelijk aan het jaar ervoor. Het totaal komt uit op 7,5 miljard euro, als Nederland, zoals ooit gepland, 85 JSF-toestellen zou kopen.

Maar daar rekent in politiek Den Haag eigenlijk al niemand meer mee. Ook Hillen zei onlangs al dat het er zeker minder zullen worden. De CDA-minister benadrukt in zijn brief dat de kostenstijging van het project nu is gestabiliseerd.

Toen de Koninklijke Luchtmacht 12 jaar geleden begon met onderhandelen over de ontwikkelingsfase, werd nog gerekend met een prijs van rond de 35 miljoen euro.

Vertrouwen

Hillen heeft vertrouwen in de nieuwe opzet van de Amerikanen bij het F-35 programma, zoals de JSF in de VS meestal wordt genoemd. ''Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar het programma zit op het goede spoor.''

Het testprogramma verloopt volgens Hillen goed, al vraagt ''vooral de software-ontwikkeling aanhoudend aandacht''. Nederland heeft twee testtoestellen aangeschaft. Het eerste toestel wordt deze zomer op een Amerikaanse luchtvaartbasis in Florida ingezet voor training van piloten en onderhoudspersoneel.

De JSF is voor de luchtmacht de gedroomde opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig. Dit kabinet heeft echter besloten geen knoop door te hakken over de opvolging van de F-16, die bovendien 3 jaar langer blijft doorvliegen.