AMSTERDAM - Jolande Sap is gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen in september.

Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag. De zittende partijleider kreeg bij het referendum om het lijsttrekkerschap 84,08 procent van de stemmen, haar tegenkandidaat Tofik Dibi kwam tot 12,12 procent.

Van de GroenLinks-leden stemden bijna 57 procent. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens 30 procent van de leden hun stem hebben uitgebracht.

Sap zegt op de persconferentie waarop haar overwinning officieel bekend is gemaakt tevreden terug te kijken op de interne verkiezingsstrijd. "We hebben het gehad over de inhoud en over waar GroenLinks voor staat", aldus de partijleider."

Ze ziet de uitslag als steun voor 'realistische, linkse politiek'.

Dibi spreekt van een aantal "intense maar mooie weken". "Ik heb genoten van de debatten met Jolande." Het Kamerlid feliciteert Sap met "haar haast Oost-Europese overwinning."

Chaotische start

De verkiezingsstrijd tussen Sap en Dibi kende een chaotische start, omdat de laatste door een kandidatencommissie ongeschikt werd geacht voor het partijleiderschap en om die reden niet zou mogen meedoen.

Het partijbestuur besloot uiteindelijk dat Dibi zijn eigen fractievoorzitter wel mocht uitdagen. De twee kruisten de degens tijdens drie debatten in het land.

Inzetten

Dibi laat woensdag weten dat hij zich voor GroenLinks wil blijven inzetten. "Ik voel me geen verliezer", zo zegt hij. "Mijn drijfveer was om niet op te geven als het moeilijk wordt. Ik wil voor GroenLinks blijven vechten en minimaal tien zetels halen."

Aan NU.nl laat Dibi weten dat hij voor zichzelf een tweede plek op de kandidatenlijst van GroenLinks verwacht. Dibi zegt zich "te zullen beraden" wanneer de kandidatencommissie hem niet achter Sap plaatst op de lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Sap zegt in een reactie Dibi "er graag bij te hebben". Ze ziet geen problemen om nu met Dibi verder te werken. "In de politiek hoort het erbij dat je een stevig robbertje met elkaar vecht en daarna weer vol goede moed met elkaar doorgaat."

Dibi staat naar eigen zeggen volledig achter Sap, maar zegt ook dat 'schikken en gehoorzamen' niet zijn stijl is. "Ik ga gehoorzamen, maar ik ben geen slaaf van een persoon", aldus de verliezend lijsttrekkerskandidaat.

 Beelden van de bekendmaking van de uitslag:

Vechterspartij

Dibi profileerde zich tijdens de strijd om het lijsttrekkerschap als een vernieuwende leider die GroenLinks wil neerzetten als een vechterspartij die dicht bij de mensen staat.

Sap daarentegen legde de afgelopen weken de nadruk op de resultaten die ze heeft bereikt als partijleider, zoals in het begrotingsakkoord. Sap wil de partij klaarstomen voor deelname aan een nieuwe regering.

Zie ook: GroenLinks tegen 'kapotbezuinigen' economie

Sap lijsttrekker GroenLinks