DEN HAAG - Er komt een groot onderzoek naar de mogelijke manipulatie van sportwedstrijden in Nederland.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft dat dinsdag afgesproken met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Schippers vindt dat er door de recente internationale ontwikkelingen een zweem over de Nederlandse sportwereld is gekomen als zou het er ook hier niet sportief aan toe gaan.

Dat vindt ze zeer ongewenst en schadelijk voor de Nederlandse sporters. Schippers benadrukt dat er nu geen aanwijzingen zijn dat het zogenoemde 'matchfixing' in ons land voorkomt, maar ze wil er volledige duidelijkheid over.

Europees

Vanuit de Tweede Kamer werd eerder aangedrongen op een onderzoek, maar Schippers zag er toen nog geen reden toe. Ze wilde zich richten op de strijd die op Europees niveau tegen matchfixing wordt gevoerd.

Vorige week was er nog een Europees overleg over matchfixing in Kopenhagen. De informatie van die bijeenkomst en het omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal hebben het kabinet nu toch tot een onderzoek gebracht. Bij de opzet ervan wordt samengewerkt met onder meer de KNVB, NOCNSF en kansspelorganisaties.

Bij matchfixing gaat het om sporters en officials die tegen betaling de uitslag van wedstrijden manipuleren, zodat vaak grote illegale goksyndicaten forse bedragen kunnen opstrijken.