DEN HAAG - Er zijn geen politieke redenen om de uitgewerkte voorstellen over het beperken van de hypotheekrenteaftrek en het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding pas na de Tweede Kamerverkiezingen te bespreken. 

Dat benadrukte premier Mark Rutte dinsdag.

De onderwerpen zijn ingewikkeld en daarom is er nog tijd nodig om de plannen uit te werken, benadrukte Rutte. ''Het is techniek, geen politiek'', zei de premier.

Hij wees erop dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met het kabinet de afspraken gemaakt hebben in het begrotingsakkoord voor volgend jaar. Als partijen iets anders willen, moeten ze volgens Rutte met alternatieven komen die evenveel opleveren.

Reiskostenvergoeding

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) legde uit dat het gewoon tijd kost om het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding zorgvuldig uit te werken. ''Als ik het nu hals over kop zou doen, kan men mij verwijten dat ik niet zorgvuldig zou zijn.''

Hij bood aan de Kamer nog voor het zomerreces een brief te sturen met meer informatie over de plannen omtrent de reiskostenvergoeding. De definitieve uitwerking volgt dan in het Belastingplan 2013, dat met Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Bezuinigingspost

Bij RTLZ zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding gewoon doorgaat, tenzij een nieuw kabinet anders beslist.

Maar dat moet dan wel een nieuwe bezuinigingspost vinden ter waarde van 1,3 miljard euro, want anders loopt het begrotingstekort verder op, aldus De Jager. ''En dat is niet even op een achternamiddag in een half uurtje gevonden.''

De Jager stelde dat de mensen alternatieve bezuinigingsposten ook in de portemonnee zullen voelen. ''Het is prima als je verder weg woont van je werk, dat is ieders recht, maar moet de belastingbetaler dat subsidiëren?'', verdedigde hij de maatregel.