DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar berichten dat notarissen onredelijk hoge kosten in rekening brengen aan mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen.

Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Opstelten noemde dit ''ontoelaatbaar''. Hij zei de klachten van de Vereniging Eigen Huis te herkennen, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze waar zijn.

Juist daarom heeft hij zelf een onderzoek gelast. ''Ik wil de feiten op tafel'', aldus Opstelten.

Volgens de VEH brengen notarissen de totale veilingkosten bij elke woning afzonderlijk in rekening. Als er 20 woningen worden geveild, berekent de notaris per woning de volledige zaalhuur, de kosten voor een advertentie in een krant en de veilingmeester. Ook het honorarium voor de notaris, die zelf zijn vergoeding mag bepalen, is soms fors, aldus VEH.

Executieveiling

Volgens de vereniging brengt een woning mede daardoor tot 40 procent minder op dan bij een normale verkoop. Bij een executieveiling kan een koper niet zelf zijn notaris kiezen. In het televisieprogramma Nieuwsuur noemde Hans André de la Porte van VEH het gedrag van notarissen ''niet ethisch'' en ''onverantwoord''.