DEN HAAG - Premier Rutte ziet een termijn van 5 tot 10 jaar voordat euro-obligaties, oftewel eurobonds, kunnen worden ingevoerd.

Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuur. Volgens Rutte kunnen eurobonds alleen als de Eurolidstaten economisch veel dichter bij elkaar liggen.

Hij is daarom nu fel tegenstander van invoering van de eurobonds.

Bij euro-obligaties staan de lidstaten van de eurozone garant voor elkaars schulden. Hiermee zou voorkomen kunnen worden dat landen als Griekenland een veel hogere rente betalen dan landen die het economisch goed doen.

Rutte benadrukte verder geen 'eurofiel' te zijn. Volgens hem moet er op Europees niveau ook gesproken worden over het terugbrengen van bevoegdheden aan de lidstaten zelf.

Eind juni is er een Europese top waarbij verder gesproken wordt over het versterken van de Europese economie.

Masterplan

Rutte reageerde ook op het 'masterplan' voor de euro, waar EU-president Herman Van Rompuy met andere EU-kopstukken op verzoek van de Europese regeringsleiders aan werkt.

Nederland is niet bij voorbaat gebonden aan de inhoud van dat plan, zei Rutte. Zodra het er is, geeft hij een inhoudelijke reactie.

Bankensector

Hij zei dat het kabinet voorstander is van meer Europees toezicht op de bankensector, maar niet van een Europees garantiestelsel voor spaartegoeden bij banken. Dat zou betekenen dat alle Europese banken tezamen garant staan voor de spaarrekeningen die mensen hebben bij Europese banken.

Het kabinet is ook tegen het rechtstreeks financieren van noodlijdende banken uit het permanente noodfonds ESM, aldus Rutte.

Vijf vragen over eurobonds