DEN HAAG - De PvdA wil af van de vingerafdruk in identiteitskaarten en paspoorten en dient donderdag twee moties in. Er moet een discussie in Europa komen en mensen moeten mogen weigeren.

De stap volgt op de nodige commotie rond de vingerafdruk in het paspoort en de invoering van het systeem.

Recentelijk bleek uit onderzoek dat er vraagtekens te zetten zijn bij de effectiviteit van het plaatsen van een vingerafdruk in het paspoort.

"Identiteitsfraude los je niet op met vingerafdrukken in reisdocumenten: kappen ermee!", zegt PvdA-kamerlid Pierre Heijnen dan ook.

Europese regels

Maar het afschaffen van de vingerafdruk in het paspoort is lastig, omdat bindende Europese regelgeving de maatregel verplicht. Daarom roept de motie van Heijnen op tot het ter discussie stellen van de geldende verordening. Ook wil de politicus dat een debat wordt gestart over welke maatregelen wel werken.

Ondertussen moet een andere motie waarborgen dat mensen een vingerafdruk kunnen weigeren. Heijnen roept op om voor gewetensbezwaarden een uitzondering te maken.

VVD-kamerlid Jeanine Hennis zegt in een reactie tegenover NU.nl de intentie van Heijnen te steunen. Wel wil zij de precieze tekst kennen voordat ze definitief steunt. Het verwijderen van de vingerafdruk uit het paspoort is al langer iets wat ze nastreeft.

Rechtszaken

In Nederland is veel te doen over de vingerafdruk in het paspoort. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd tegen de verplichting de afdruk te laten opslaan. Ook is er veel internationale kritiek toen Nederland het plan opvatte om een centrale database met vingerafdrukken te gaan bouwen. Dat probleem liep stuk op ICT-problemen.