DEN HAAG - Na maanden onderhandelen is er een akkoord over het ritueel slachten, meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) sprak met religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen en dierenartsen.

Over de inhoud van het convenant dat Bleker met de partijen wil sluiten, worden geen mededelingen gedaan.

Dinsdagmiddag geven de betrokkenen een toelichting. De afspraken moeten een alternatief zijn voor het verbod op ritueel slachten dat Marianne Thieme, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, wil op het onverdoofd slachten.Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde Thieme, maar in de Eerste Kamer stuitte het verbod op weerstand. De Senaat praat 12 juni opnieuw over de rituele slacht.

Discussie

Volgens Ibrahim Wijbenga van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) valt nog niet te zeggen wanneer er precies een handtekening wordt gezet onder het convenant. ''Het ziet er goed uit voor dinsdagmiddag Maar er is nog overleg en we willen liever langer doorgaan met discussiëren, dan onze achterban van ons vervreemden. De handtekening moet zowel halal als kosjer zijn, dus beide gemeenschappen moeten tekenen.''

De afgelopen maanden is er onderhandeld tussen het ministerie, het CMO, het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap en de vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.