AMSTERDAM - De Tweede Kamer behandelt pas na de verkiezingen in september de in het vijfpartijenakkoord opgenomen beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Dat zei demissionair staatssecretaris Frans Weekers maandagochtend in het Radio 1 Journaal.

Weekers gaf aan dat hij te weinig tijd heeft om de plannen uit te werken van CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Deze partijen hebben afgesproken dat alleen annuïteitenhypotheken vanaf volgend jaar nog voor aftrek in aanmerking komen.

Bij dergelijke hypotheken lost men af tijdens de looptijd. De afspraken in het akkoord hebben enkel betrekking op nieuwe hypotheken.

Maandag werd eveneens bekend dat de belasting op woon-werkverkeer wordt behandeld na de verkiezingen. Weekers liet weten dat er sprake is van uitstel omdat de plannen nog verdere technische uitwerking behoeven. Hij spreekt tegen dat er partijen zijn die op het besluit willen terugkomen.

Geen voorspelling

Weekers waagde zich niet aan een voorspelling over het daadwerkelijk realiseren van de plannen. "Maar ik wil een duidelijk antwoord kunnen geven als mensen mij vragen: is dit belast?"

Hij noemde daarbij een voorbeeld van een loodgieter, die na werktijd een busje van de zaak mee naar huis neemt om de volgende ochtend direct naar een klant te kunnen. "Is dat dan wel of geen woon-werkverkeer?"