DEN HAAG - Therapie voor homoseksuelen die vanuit geloofsovertuiging worstelen met hun geaardheid, wordt niet vergoed voor de zorgverzekeraars.

Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar is het geen psychiatrische stoornis als mensen hun homoseksuele gevoelens niet kunnen of willen uiten vanwege hun geloof, maar een religieuze uiting.

''Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg’’, concludeert de minister dinsdag.

Volgens haar moeten homo’s die psychisch lijden door hun geaardheid eerder pastoraal begeleid worden en is er zeker geen sprake van een psychiatrische stoornis.

Therapie

Zorginstelling Different kwam eerder dit jaar in opspraak toen het leek dat daar ‘homotherapie’ werd gegeven: therapie om homo’s te ‘genezen’ van hun geaardheid. Het bleek volgens de minister echter genuanceerder te liggen, de therapie was gericht op christelijke homo’s die worstelen met hun geaardheid en niet op ‘genezing’.

Homobelangenorganisatie COC Nederland is verheugd over de actie van Schippers. ''Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en hun homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen’’, aldus het COC in een reactie.

Faillissement

Different is onderdeel van EuroPsyche, de overkoepelende zorginstelling voor geestelijke gezondheid. EuroPsyche was dinsdag ook in het nieuws omdat het bedrijf faillissement heeft aangevraagd. De zorginstelling was niet bereikbaar voor commentaar.