SINT PETERSBURG - De eurolanden kunnen hopelijk aan het einde van het jaar plannen presenteren voor verdere economische integratie in de eurozone.

Dat zei EU-president Herman Van Rompuy maandag op een persconferentie in het Russische Sint Petersburg.

Van Rompuy werkt momenteel met het hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, aan de bouwstenen voor de verbetering van de monetaire unie.

Ze richten zich daarbij momenteel vooral op de bankensector, zei Van Rompuy. De EU-president richt zich naar eigen zeggen vooral op toezicht, het depositogarantiestelsel en op de oplossingen voor zwakke banken.

Concrete invulling

Het kwartet wil hun eerste bevindingen op de EU-top van eind juni presenteren aan de leiders van de EU. Op basis daarvan moet er vervolgens worden gewerkt aan de concrete invulling, aldus Van Rompuy.

''We zijn pas begonnen met het werk. Hopelijk kunnen we de resultaten ervan aan het einde van het jaar presenteren.''

Afgelopen weekeinde lekte een deel van de plannen van het EU-kwartet al uit via de Duitse krant Welt am Sonntag.

Uit de berichtgeving bleek dat er onder meer zou worden overwogen om Europese instellingen meer macht te geven, een Europees toezichtsorgaan voor de bankensector in te stellen en beleid op het gebied van begrotingen, belastingen en buitenland te harmoniseren.

Euro-obligaties

De Duitse regering liet maandag nogmaals weten dat de invoering van euro-obligaties in ieder geval niet moet worden gezien als een oplossing voor de schuldencrisis.

Leningen die gezamenlijk door de eurolanden worden uitgegeven kunnen pas over enkele jaren worden ingevoerd, aldus een regeringswoordvoerder.

Bondskanselier Angela Merkel voert later op de dag overleg met Barroso over de aanpak van de problemen in de eurozone. Volgens de woordvoerder komen eurobonds daarbij waarschijnlijk niet ter sprake.

De ChristenUnie heeft premier Rutte gevraagd om opheldering te geven over de plannen. "Ook Nederland moet kleur bekennen", aldus partijleider Arie Slob op Twitter.

PVV-Kamerlid Louis Bontes vreest dat er meer macht en bevoegdheden van de lidstaten naar Brussel zullen worden overgedragen. Hij wil dat dit ''absurde plan'' van tafel gaat. Bontes wil zo snel mogelijk een debat.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special