MAASTRICHT - CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten gaan samen een coalitie vormen. Zij presenteerden hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag.

Het nieuwe college van de provincie zal uit zes gedeputeerden bestaan, een meer dan tijdens de vorige coalitie.

De nieuwe gedeputeerden worden gekozen tijdens een extra vergadering van Provinciale Staten op 15 juni. Namen werden maandag nog niet genoemd.

De onderhandelingen over een nieuwe coalitie waren nodig na de val van de oude coalitie van PVV, CDA en VVD. Dat gebeurde na een conflict tussen PVV en CDA naar aanleiding van het staatsbezoek van de Turkse president Gül aan Maastricht in april.

Autoweg

Aanvankelijk deed ook GroenLinks mee aan de coalitieonderhandelingen, maar de VVD wilde deze partij er niet bij. GroenLinks was tegen de aanleg van een 26 kilometer lange autoweg in Zuid-Limburg, de buitenring Parkstad. De aanleg daarvan gaat door, blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord.

Orkest

De coalitie gaat zich sterk maken voor het behoud van een eigen Limburgs Symfonie Orkest (LSO) met standplaats Maastricht. Daarvoor wil de provincie ook geld uittrekken. Wat Limburg betreft worden de zakelijke en organisatorische aspecten van het LSO en het Brabants Orkest gebundeld.

De provincie zal verder geen grens stellen aan de grootte van boerenbedrijven in landbouwconcentratiegebieden. Het is aan de gemeenten om te beslissen over de vestiging van megastallen.

Vrijdag praten de Limburgse Staten over het nieuwe coalitieakkoord.