WASSENAAR - Oud-staatssecretaris Jan Gmelich Meijling is zaterdag overleden. Dat heeft de burgemeester van Den Helder, Koen Schuiling, maandag laten weten.

Dat heeft de burgemeester van Den Helder, Koen Schuiling, maandag laten weten.

Gmelich Meijling was eerder burgemeester in die gemeente en namens de VVD staatssecretaris van Defensie in het eerste kabinet-Kok (1994-1998). Hij was al geruime tijd ernstig ziek en overleed in zijn woonplaats Wassenaar.

Militaire dienst

Onder zijn leiding werd in 1996 de opkomstplicht voor de militaire dienst afgeschaft. Na zijn tijd als staatssecretaris was hij lobbyist voor defensiebedrijven in Israël en Nederland. Een tweede termijn als staatssecretaris zat er niet in nadat hij, tegen ambtelijke adviezen in, een duur regeringsvliegtuig had aangeschaft dat niet voldeed aan de gestelde voorwaarden.

Voormalig marineofficier Gmelich Meijling was ooit wethouder in Oegstgeest en van 1985 tot 1994 burgemeester van Den Helder. ''Hij is tot het laatst betrokken geweest bij onze stad en hier nog regelmatig geweest'', aldus burgemeester Schuiling.

''Dan ging hij altijd even naar de zee kijken. Gmelich Meijling was zeer geïnteresseerd in alle ontwikkelingen in de gemeente en is altijd optimist gebleven. In Den Helder hangt de vlag vandaag halfstok.''

Hillen

Minister Hans Hillen van Defensie stelt in een reactie dat zijn departement ''zeer geraakt'' is door het overlijden van de oud-staatssecretaris.

''We herinneren ons hem als een markant bestuurder met een grote inzet voor de krijgsmacht. Als oud-marineofficier, burgemeester van Den Helder en vooral als staatssecretaris heeft hij veel betekend voor Defensie. We wensen zijn echtgenote, kinderen en allen die hem dierbaar waren veel kracht dit verlies te dragen'', aldus Hillen.