AMSTERDAM - De SP blijft gewoon de Socialistische Partij heten. Volgens Kamerlid Harry van Bommel speelde de kwestie enkele jaren terug en is een naamswijziging nu niet aan de orde. 

Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag na berichtgeving hierover zaterdag in Trouw.

De krant schreef dat de partijtop nadenkt over een andere naam. De term 'socialistisch' zou een belaste term zijn, die te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden. Volgens Van Bommel is dat niet waar.

"Een paar jaar geleden speelde dat. Ik heb mij daar toen fel tegen verzet." Hij vindt dat de SP zich met de huidige naam beter kan onderscheiden.

Marijnissen

Van Bommel verving bij Jinek als gast partijvoorzitter Jan Marijnissen, die zaterdag onwel werd tijdens het partijcongres. Hij is daarna in een ziekenhuis gedotterd. Volgens Van Bommel was het even schrikken, maar ging het vrij snel alweer goed met hem. "Hij kon de toespraak van Emile Roemer nog in het ziekenhuis volgen." Marijnissen heeft al langer hartproblemen.

Van Bommel liet verder doorschemeren open te staan voor een ministerspost mocht de SP na de verkiezingen gaan regeren. "Ik ben beschikbaar voor alle functies", aldus de politicus.