AMSTERDAM - Het enthousiasme over het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten blijft dalen.

Inmiddels heeft meer dan de helft (53 procent) van de kiezers een negatief oordeel.  

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

Onder de kiezers van de vijf deelnemende partijen is de achterban van de VVD het negatiefst. Eind april was 14 procent van de VVD-kiezers niet enthousiast over het akkoord, nu is dat 41 procent.

Vertrouwen

Ook het oordeel over de lijsttrekkers blijft dalen. Het vertrouwen in de leiders is niet minder onder de eigen kiezers, maar onder kiezers van andere partijen en met name die aan de andere kant van het politieke spectrum.

Opvallend daarbij is dat SP-leider Emile Roemer het heel goed doet bij de PvdA en Groenlinks. Roemer krijgt bij de kiezers van de partijen zelfs een hogere score dan Diederik Samsom en Jolande Sap.

Zetels

Wat betreft de zetelverdeling is het de afgelopen week rustig geweest vergeleken met de afgelopen weken. De VVD en CDA stijgen een zetel en komen uit op respectievelijk 25 en 15 zetels. De PVV stond vorige week nog hoger dan de VVD, maar de partij van Geert Wilders heeft de afgelopen week een zetel moeten inleveren en staat nu op 24 zetels.

Ook de SP, de grootste partij volgens de peilingen, daalt een zetel en komt uit op 29 zetels. De overige partijen laten geen verschuivingen zien.

Door de winst van de VVD en CDA halen de partijen van het Lente-akkoord nu 68 zetels. Op dit moment haalt geen enkele reële regeringscombinatie een meerderheid.