ECHT - Laurence Stassen heeft het fractievoorzitterschap van de PVV in de Limburgse Staten neergelegd en overgedragen aan vicefractievoorzitter Michael Heemels.

Dat maakte Stassen zaterdag bekend. Zij zegt zich meer op haar werk als Europarlementariër te willen richten. Ze blijft wel lid van de Statenfractie.

''Door de crisis in Europa ligt de focus meer op Brussel'', zei Laurence Stassen zaterdag in een toelichting. ''Ik kan daardoor niet garanderen als fractievoorzitter in de Staten altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn.''

Breuk

Een felle woordenwisseling tussen Stassen en CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert veroorzaakte eerder dit jaar een breuk in de coalitie van PVV, CDA en VVD. Dat gebeurde rond het bezoek van de Turkse president Gül aan Maastricht in april.

De PVV-gedeputeerden wilden daar wegblijven, maar onder druk van de gouverneur gingen ze toch. Tussen een gepikeerde PVV en het CDA ontstond vervolgens een heftig conflict, waarop de coalitie viel.

Stassen ontkende zaterdag desgevraagd dat haar opstappen als fractieleider iets te maken heeft met de val van de coalitie en de wat zij noemde ''kamikaze-actie van het CDA'' in de Limburgse Staten. ''Als oppositiepartij krijgen we een andere rol'', zei Stassen. ''Dan moeten we kort op de bal spelen''.

Kritiek

Overigens is er ook in het Europees parlement kritiek op Stassen. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann noemde Stassen in een radioprogramma onlangs een ''kleine dictator'' en een ''starre tante’’. Ook is Stassen volgens Wortmann niet vaak aanwezig in het Europees parlement.

Stassen kaatste de bal terug en noemde Wortman ''onderdeel van de Brusselse bureaucratie, onderdeel van de elite die Nederland meer kost dan dat het oplevert.'' De PVV is fel tegen een grote invloed van Brussel op Nederland.