AMSTERDAM - Ivo Opstelten (VVD) is 'in de kern' tevreden over de invoering van de wietpas. Dat zei de demissionair minister van Veiligheid en Justitie vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei de minister. Dat was de reden om de pas in te voeren. Ook pakken de politie en het OM de straathandel 'scherp' aan. "Ik ben daar wel tevreden over."

Het aantal meldingen van drugsoverlast in Maastricht blijkt een maand na de invoering van de wietpas sterk gestegen, zo maakte de gemeente donderdag bekend. Niettemin noemde ook burgemeester Onno Hoes (VVD) de pas een succes. Hij is blij met de meldingen, omdat de politie de overlast dan gerichter kan aanpakken.

Opstelten is minder te spreken over het gebrek aan enthousiasme bij coffeeshops voor de pas. Hij heeft ook geen medelijden met coffeeshophouders die hun klandizie zien teruglopen door de invoering van de wietpas. "Een goede ondernemer houdt zich aan de spelregels die ze krijgen opgelegd door de staat."