DEN HAAG - De SP heeft nooit uitgesloten dat het op termijn nodig is om de AOW te verhogen. Dat zegt financieel woordvoerder Ewout Irrgang in een gesprek met NU.nl.

Irrgang: "Natuurlijk, als we allemaal 120 jaar worden moeten we daar iets mee doen. Dat neemt niet weg dat het een politieke keuze is om op dít moment de AOW-leeftijd te verhogen."

Hij voegt toe: "Maar de SP heeft nooit het standpunt ingenomen dat de AOW nooit en te nimmer mag worden verhoogd. We hebben er wel bezwaar tegen om nu die AOW te verhogen, terwijl er nog een heleboel mensen zijn die überhaupt niet aan de baan komen."

Hoger opgeleiden

Zijn D66-collega Wouter Koolmees denkt echter dat de verhoging van de AOW-leeftijd onvermijdelijk is. "Je moet ook zien dat mensen steeds later beginnen met werken", zegt hij aan het adres van Irrgang.

Irrgang: "Dat zijn de hoger opgeleiden."

Dat ziet de D66'er toch anders: "Mijn opa is nog op zijn veertiende begonnen met werken. Dat is nu voor iedereen later. En als je bovendien kijkt naar de snelle stijging van de levensverwachting, moet je gauw beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd."

Zwaar beroep

Irrgang wijst er op dat in de praktijk Nederlanders al op steeds latere leeftijd met pensioen gaan. "En mensen worden wel gewoon ouder. Zeker als je een zwaar beroep hebt, ben je op bepaald moment gewoon toe aan je pensioen."

Koolmees vindt dat een oude discussie: "Wat zijn de zwaardere beroepen? Je komt er niet uit." Irrgang: "Daarmee is het nog wel een probleem."

Koolmees: "Daarom moeten we er ook alles aan doen om mensen langer inzetbaar te houden."

Roemer

SP-lijsttrekker Emile Roemer stelde maandag nog zelf dat de AOW-leeftijd geen breekpunt vormt voor een mogelijke coalitievorming. Hij blijft echter vinden dat met 65 iedereen met pensioen moet kunnen gaan.

Hij herhaalde daarbij zijn mantra: "De SP kent geen breekpunten, alleen maar maakpunten."

Duel

De twee financieel woordvoerders duelleerden voor NU.nl over verhoging van de AOW-leeftijd, de eurocrisis en de noodzaak van bezuinigingen.

Lees over de eurocrisis: 'Frankrijk en Duitsland hadden hun verlies moeten nemen'


Lees over bezuinigen: 'We zijn te afhankelijk van de financiële markten'