DEN HAAG - Het CDA wil een aangepaste versie van de kilometerheffing invoeren. Ook wil de partij terug naar één belastingtarief.

Dat staat in het verkiezingsprogramma 'Iedereen' (PDF) dat de partij vrijdag heeft presenteerd.

In het vierde kabinet-Balkenende probeerde minister Eurlings (CDA) de kilometerheffing al in te voeren.

Toen het kabinet viel ging het plan weer van tafel. Nu wil de partij de afschaffing van de reiskostenvergoeding tegenwicht bieden door die heffing alsnog in te voeren. Die worden met elkaar verrekend.

Sociale vlaktaks

Verder wil het CDA een 'sociale vlaktaks' invoeren, oftewel één belastingtarief van 35 procent voor iedereen. Voor hoge inkomens komt er een extra 'solidariteitsheffing'. 

Ook voor de hypotheekrenteaftrek geldt in dat geval een vast percentage. Volgens het CDA maakt zo'n sociale vlaktaks het belastingstelsel aanzienlijk eenvoudiger en voorkomt het overmatig lenen.

Mensen zouden een bonus moeten krijgen wanneer ze hun hypotheek versneld aflossen. En het CDA wil dat starters fiscaal gestimuleerd worden om te sparen voor de aankoop van een eigen huis.

Ontwikkelingssamenwerking

Op ontwikkelingssamenwerking laat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma weten af te willen van de afspraak dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product hieraan wordt besteed.

''Bij ontwikkelingssamenwerking moet het debat niet gaan over bezuinigingen, maar over de effectiviteit. 0,7 procent moet niet langer het doel zijn. Het doel moet zijn dat ontwikkelingshulp goed wordt besteed'', zei Buma tegen BNR Nieuwsradio.

''We moeten meer naar de onderlinge handel kijken en naar het wederzijds belang.'' Hij wil een grote hervorming van de internationale ontwikkelingssamenwerking.

Pensioenfondsen

Ook de pensioenfondsen worden aangepakt. De grootste spaarpot van Nederland moet veel meer van het vermogen gaan investeren in Nederlandse projecten en bedrijven. Overheid, pensioenfondsen en banken zouden daartoe met een akkoord moeten komen.

Zo kan meer geld vrij komen voor kredietverlening aan bedrijven en hypotheekverleningen voor de woningmarkt.

Banken

Ook de banken wil het CDA verder aanpakken. De afgelopen jaren heeft de partij de greep op de banken steeds verder verstevigd.

Kamerlid Pieter Omtzigt diende een voorstel in om bonussen te beperken tot drie maandsalarissen, en zijn collega Elly Blanksma verzocht het kabinet een moreel-ethische verklaring, de 'bankierseed', op te nemen in de betrouwbaarheidstoets voor bestuurders.

Dat zette minister Jan Kees de Jager (CDA) vervolgens om in een eed voor álle personen die werkzaam zijn bij een financiële sector.

Tekort

In het CDA-programma zit nog geen financiële paragraaf waardoor precieze bedragen en opbrengsten van bezuinigingen ontbreken. De partij wil dat het huidige begrotingstekort in 2017 is weggewerkt.

De leden van het CDA moeten zich tijdens het partijcongres op 29 en 30 juni nog uitspreken over het verkiezingsprogramma.