ROTTERDAM - De GroenLinksfractie van Rotterdam laat vanaf zondag een paar weken de uitstoot van stikstofdioxide langs de A13 bij Overschie meten door het ingenieursbureau Blauw.

Dat heeft fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks vrijdag bekendgemaakt. De fractie blijft zich verzetten tegen de voorgenomen maximale snelheidsverhoging op de A13 van 80 naar 100 kilometer per uur bij Overschie.

Bonte wil aantonen dat de snelheidsverhoging slecht is voor de gezondheid van de bewoners langs dat traject. De snelheidsverhoging gaat in vanaf 2 juli.

Verkiezingen

De fractievoorzitter zegt niet te begrijpen waarom verkeersminister Melanie Schultz van Haegen zo'n haast heeft met het verhogen van de snelheid. ''Het lijkt er sterk op dat de minister dit besluit nog even snel voor de verkiezingen erdoor wil jassen. Ik vind dat onbehoorlijk, want het gaat hier wel om de gezondheid van duizenden mensen.’’

Hij wijst op de positieve effecten nadat 10 jaar geleden op een deel van de A13 een 80 km-zone werd ingevoerd. ''De concentratie van het schadelijke stikstofdioxide verminderde met 30 procent en de geluidsoverlast met een kwart. Ook nam het aantal ongelukken met de helft af.’’