DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders doet een dringend persoonlijk beroep op premier Mark Rutte om het definitieve besluit over het noodfonds voor de euro door te schuiven tot na de verkiezingen.

Wilders zei dat vrijdag in een eerste reactie op het kort geding dat hij had aangespannen en heeft verloren.

Volgens Wilders wil Rutte de premier zijn van alle Nederlanders en zou hij niet alleen de juridische maar ook de morele winnaar zijn als Rutte alsnog het noodfonds over de verkiezingen heen tilt.

Wilders benadrukte dat veel Nederlanders de bijdrage aan het noodfonds niet willen en zich in ieder geval willen uitspreken tijdens de verkiezingen op 12 september.

Ingestemd

Het kabinet en de Tweede Kamer hebben al ingestemd met de Nederlandse bijdrage van 4,5 miljard euro aan het permanente noodfonds voor de euro en het garanderen van ruim 35 miljard euro. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het noodfonds. Wilders zei de zaak "tot het bittere einde" te gaan bestrijden.

Hij haalde de beroemde woorden van Charles de Gaulle aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan: ''We hebben een slag verloren, maar niet de oorlog''.

Wilders zei wel zeer teleurgesteld te zijn.''Het is erg zuur'', zei hij, benadrukkend dat het kort geding ''geen verkiezingscampagnestunt'' was. Hij noemde het onbestaanbaar dat een demissionair kabinet een blanco cheque voor zoveel geld kan uitschrijven, ook nog zonder veto-recht over de besteding ervan in noodgevallen, aan ''landen die er een zootje van maken''.

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Alles over de Europese schuldencrisis

Volg reacties op Twitter via NUlive

Wilders verliest kort geding om ESM