DEN HAAG - Oud-GroenLinks-leiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema kunnen samen met Jolande Sap en Ineke van Gent het kabinet in.

Dat vindt kandidaat voor het GroenLinks-lijsttrekkerschap Tofik Dibi. Hij roept hen op zich beschikbaar te stellen.

Volgens hem is het belangrijk dat GroenLinks laat zien zwaargewichten in de gelederen te hebben die een ministerspost aankunnen.

Rosenmöller, partijleider van 1989 tot 2003, kan wat Dibi betreft minister van Sociale Zaken worden. Hij stelt dat de passie van Halsema, partijleider van 2003 tot en met 2010, ligt bij Veiligheid en Justitie. Sap zou een goede minister van Financiën zijn, volgens de GroenLinks-kandidaat.

Tot slot zou Van Gent, nu nog Kamerlid maar niet meer verkiesbaar bij de nieuwe verkiezingen, de post van minister van Defensie kunnen vervullen.

Misplaatst

Tegenover NU.nl zegt Dibi verder de euforie over het Lente-akkoord 'misplaatst' te vinden. "Er werd gezegd: Halleluja, de wereld is gered. Als je naar het programma kijkt moet je daar heel nuchter over communiceren."

Hij zegt dat het onduidelijk is hoe het akkoord er uitziet na 12 september. "Daarna kan er een nieuwe werkelijkheid zijn", aldus Dibi. "Alle partijen hinten er op dat dat nog weleens anders kan zijn dan wat er nu in het akkoord staat."

Zwakkeren

Op de vraag of het akkoord zekerheid biedt voor zwakkeren in de samenleving die de bezuinigingen ongedaan gemaakt zagen worden, zoals PGB'ers en WSW'ers, stelt hij: "Het is geen in steen gebeitelde zekerheid dat die bezuinigingen voor 2013 definitief van tafel zijn, nee. Dat weet Jolande ook."

Wel noemt hij de kans dat geschrapte bezuinigingen meteen weer worden ingevoerd nihil. Sap had eerder aangegeven dat het akkoord juist wel zekerheid biedt voor deze groepen.

Hype

Volgens Dibi was er, nadat de partijen in twee dagen tot een akkoord kwamen, sprake van een hype. "Niemand wist de inhoud nog, maar er was wel een hype. In Den Haag volgt de ene hype de andere, zonder dat mensen kijken wat er daaronder echt gebeurt."

Dibi zelf vindt dat sommige plannen uit het akkoord na de verkiezingen op de schop gaan. "De woningmarkt is nu onvoldoende aangepakt voor starters. Ik vind persoonlijk de nullijn voor leraren en agenten heel moeilijk, hetzelfde geldt voor de forenzenbelasting."

Bij elkaar

Hij zegt verder dat hij en Jolande Sap 'dichter bij elkaar moeten komen'. "We moeten in elkaar investeren. Dat gebeurt nu al, je merkt dat het op sommige momenten al beter gaat", aldus Dibi. "Er was wel even boosheid, maar ze is inmiddels wel gewend aan alles. Als het ons om de partij gaat dan lukt het wel."

Hij zegt dat de kracht bij Sap ligt in het besturen en hij vindt zichzelf meer een vechter. "Dat vechten is mijn natuurlijke habitat geworden. Daarmee kan ik mensen overtuigen op GroenLinks te stemmen."

De verkiezing voor het lijsttrekkerschap waarin Dibi het opneemt tegen Sap loopt nog tot en met 5 juni. 6 juni wordt bekend wie de kar bij GroenLinks mag gaan trekken in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in september.