DEN HAAG - De regering verwacht geen doorbraak tijdens de VN-top over duurzame ontwikkeling volgende maand in Rio de Janeiro. 

''Als we de neuzen dezelfde kant op krijgen zou het al winst zijn'', zei staatssecretaris Joop Atsma van Milieu donderdag tijdens overleg in de Tweede Kamer.

We moeten kijken welke kleine stappen we kunnen zetten in Rio, aldus Atsma. Zijn collega Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking, die ook naar de top gaat, was nog duidelijker. ''Er komt geen verdrag. Laten we het niet mooier maken dan het is.''

Maar niet gaan is onverantwoord, aldus Knapen. Hij voegde eraan toe dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen zoals België en Zweden een zeer bescheiden delegatie stuurt.

Hotelprijzen

Vorige maand besloot het Europees Parlement om maar een afgevaardigde naar Rio te sturen vanwege de hoge kosten onder meer veroorzaakt door een enorme stijging van de hotelprijzen in de stad.

Atsma zei vooral met concrete voorstellen te willen komen op de top in de Braziliaanse stad, onder meer op het gebied van mobiliteit, water en afvalverwerking.