BRUSSEL - Gepensioneerden in het buitenland hebben ook recht op een koopkrachtextraatje. De Europese Commissie is niet blij met de Nederlandse weigering deze mensen dat extraatje te geven.

De EU dreigt dan ook naar het Europees Hof van Justitie te stappen als Den Haag de regels niet aanpast. Nederland heeft 2 maanden de tijd om te reageren, zo werd donderdag bekend.

Formeel heeft de stap van donderdag de status van een ''met redenen omkleed advies'', een van de stappen in een zogeheten inbreukprocedure. Laat Nederland niet weten hoe het de nationale regelgeving aanpast aan Europese regels, dan kan de commissie naar het hof gaan.

Belgen

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie eist dat bijvoorbeeld Belgen die in Nederland hebben gewerkt en AOW-rechten hebben opgebouwd ook de maandelijkse bijdrage van 33,65 euro krijgen.

Nederland weigert dit nu en stelt dat het extraatje alleen geldt voor mensen die in Nederland voor minstens 90 procent belastingplichtig zijn. Effectief betekent dit dat de koopkrachtbonus alleen wordt uitgekeerd aan in Nederland woonachtige gepensioneerden.

Volgens de commissie is dit in strijd met Europees recht. Het moet voor gepensioneerden mogelijk zijn in een ander EU-land te gaan wonen met behoud van het pensioen.

Eerder donderdag besloot de commissie een inbreukprocedure te beginnen inzake de ontpoldering van de Hedwigepolder.