AMSTERDAM - Minister Edith Schippers (VVD) van Sport ziet niets in een onderzoek naar omkoping in het Nederlands voetbal. 

Dat schrijft zij in antwoord op Kamervragen van Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt van de PvdA. Die hadden daarom gevraagd na een artikel in Voetbal International.

Schippers kan 'niet helemaal uitsluiten' dat er in Nederland spelers uit arme landen worden misbruikt voor 'matchfixing', maar ze kent er geen voorbeelden van.

Onderzoek wordt er daarom ook niet gedaan. Wel houdt de KNVB bij iedere transfer de spelersmakelaars in de gaten, stelt de bewindsvrouw.

Schippers blijft bij het standpunt dat het 'vooral de verantwoordelijkheid van de spelers is om niet toe te geven aan de verleidingen om veel geld te verdienen door mee te werken aan frauduleuze praktijken'.

Kennis delen

Ook de KNVB heeft volgens de minister een verantwoordelijkheid om de voetbalsport integer te houden. De regering kan wel op Europees en mondiaal niveau kennis delen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft eerder van de Tweede Kamer de opdracht gekregen een onderzoek te laten instellen naar mogelijke maffiapraktijken op de Nederlandse velden.