DEN HAAG - De Europese Begrotingscommissaris Olli Rehn gaat zijn boekje te buiten door suggesties te doen over de manier waarop Nederland de problemen op de woningmarkt moet aanpakken.

Dat zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff donderdag tijdens een overleg over Europa in de Tweede Kamer. Ook de SP en de PVV hebben kritiek geuit.

Woensdag presenteerde de Europese Commissie aanbevelingen aan landen om hun begroting weer op orde te krijgen. Begrotingscommissaris Rehn constateerde bij Nederland een verstoorde huizenmarkt. 

De partijen VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben daarover in het begrotingsakkoord vastgelegd dat de belastingaftrek voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken wordt afgeschaft en het 'scheefwonen' in huurhuizen wordt aangepakt.

Maar volgens Rehn is dat onvoldoende. Hij vindt dat ook de belastingvoordelen voor de huidige hypotheekhouders moeten worden aangepast.

Verwarring

VVD'er Dijkhoff denkt dat de begrotingscommissaris hiermee verwarring schept over zijn takenpakket: "Hij doet precies wat we gevraagd hebben, en dan een beetje meer. Maar hij gaat er niet over op welke wijze Nederland haar problemen moet aanpakken. Dit schept verwarring."

Ook Harry van Bommel van de SP en PVV-leider Geert Wilders vinden dat de EU haar grenzen te buiten gaat. Woensdag zei Wilders daarover: "De Brusselse dictaten vliegen ons om de oren. Waar bemoeit deze ongekozen eurocraat Rehn zich mee."